29 de juliol 2005

Corto Maltese

Ell és l’encarnació de l’aventura.

No tan sols això. És segurament el millor còmic que mai s’ha fet. Les seves històries són un compendi de la millor tradició aventurera i literatura de viatges, amanida amb grans dosis de filosofia, acció i fina ironia. Hi trobem contínuament intercanvis culturals on es fan presents els comuns denominadors que conformen la base de la pròpia humanitat, per sobre de les diferències circumstancials de lloc, cultura, raça o condició. Ens instrueixen sobre els rerefons dels grans conflictes de començament del segle XX, de les ambicions i debilitats pròpies de la condició humana, passant amb gran habilitat de la descripció de les grans estratègies geopolítiques de l’època al retrat íntim dels perfils de personatges absolutament diversos i les seves relacions.



Per qui no el conegui, Corto Maltese és un mariner, un caçador d’aventures que va allà on el destí l’empeny, de vegades per ajudar bons amics, de vegades per encàrrecs o somnis de tresors més o menys mítics. Pel camí, va deixant la seva emprempta en tothom qui el coneix, ja sigui amb l’establiment de fortes amistats o camaraderies, o bé despertant odis ferotges. No obstant, tots els personatges que hi aparèixen estan lluny de ser unidimensionals: podem comprendre sovint les raons més profundes de comportaments totalment maníacs, o bé copçarem sinistres ombres insinuades rera la més beatífica posta en escena.

Per la seva banda, Corto gaudeix d’una cultura excel·lent, aportant tot sovint referències literàries, històriques o filosòfiques molt ben documentades. No té cap por de ser irònic o d’enfrontar-se clarament a aquells en què detecta un abús cap el més dèbil, i sovint es troba involucrat en la defensa de causes perdudes, tot i que exterioritza una poca disposició a fer-ho.

El seu aspecte denota una gran elegància, un atractiu important recolzat per una personalitat ferma i serena. Transmet confiança i això el porta sempre a una nova aventura. Guardià o descobridor de secrets que han romàs tancats incontables segles, rodamón romàntic, heroi d’una altra època... molts són els qualificatius que se li han adreçat. D'origen complex i incert, el final de Corto Maltese és desconegut, o més ben dit, impossible. Ell no ens pot fallar mai.


Tot sovint s’ha argumentat que és l’alter-ego del propi Hugo Pratt, un aventurer universal ell mateix. Potser sí. En tot cas, és l’últim mite del còmic d’aventures mundial.

En fi: gaudiu-lo.