10 de març 2008

Quino

Tothom qui em coneix sap de la meva gran admiració pels humoristes gràfics. Crec que ells fan un grandíssim esforç de síntesi del pensament i crítica social sense concessions, tot presentat amb una enorme dosi de bon humor que, en el fons, implica un cert optimisme necessari. Sempre he dit que, qualsevol crònica futura del nostre present, hauria de basar-se en la descripció que aquests grans autors van fent dia rera dia de la nostra "trista" realitat.

Per tant, encara que no s'ajusta a la definició ortodoxa del còmic (com a història gràfica), sí em permeto incloure tot un seguit d'humoristes gràfics que per a mi tenen una gran importància per entendre el món contemporani. I per començar, un dels grans genis de tots els temps: Quino.

Quino és un grandíssim autor argentí que es va fer famós mundialment per ser el pare creador d'un personatge que ha esdevingut mític i que simbolitza la consciència ètica de la humanitat: Mafalda. Però, més enllà de Mafalda, Quino ens ofereix un conjunt d'obra gràfica fantàstica, només a l'abast dels millors. Us n'ofereixo alguns exemples universals i atemporals: